 |
|
Reteta Kurtos Kalacs:
Aceasta prajitura unica prin forma, aroma si mod de preparare este o specialitate a bucatariei transilvanene. Aparatul traditional de preparat kurtos consta dintr-o rola de lemn cu diametrul de 10 cm si lungimea de 40 cm, in jurul careia se infasoara fasii de aluat groase cat degetul.
Suprafata exterioara a aluatului se unge inainte de coacere cu o glazura din miere si galbenus de ou, zahar sau zahar + nuci/migdale.
Se coace prajitura la carbuni intorcand din cand in cand rola cu mana.
Deasemenea prajitura poate fi coapta in cuptor. Pentru aceasta se infasoara fasiile inguste de aluat pe niste tevi metalice (initial se foloseau stiuleti de porumb fara boabe) si se coc pe gratar de carbuni.
Ingrediente:
|
|
Pentru aluat:
- drojdie proaspata
- lapte
- faina
- oua
- galbenusuri de oua
- zahar pudra
- unt
|
Pentru uns:
- unt
- oua
- nuci pentru presarat
- zahar pudra pentru presarat
|
|
Mod de preparare:
Se framanta toate ingredientele pana devine un aluat tare si se lasa la odihnit o ora.
Nucile se maruntesc cu cutitul. Se intinde aluatul, se taie fasii cu grosimea de 0,5 cm si se infasoara pe tevile de metal.
Se ung cu oul batut, se presara zahar pudra, nuci si se dau pt 15 minute in cuptorul preincalzit. Se servesc calde.
|
|
|
|
Date contact
 |
|
Locatii |
| Restaurant Capra Neagra - Poiana Brasov |
| Hotel President - Mangalia |
| RomExpo - Bucuresti |
| Bld. Carol I , nr. 23 - Sinaia |
| Centru - Bran |
| Zona Cazino - Mamaia |
|
Retete
 |
|